Barion Pixel

Nehéz ma már elképzelni egy modern nő szekrényét harisnyanadrág nélkül. Ez a látszólag kis ruhadarab nagyban felelős az általános stílusért, mely személyiségmeghatároló erővé válik.

Mielőtt reggel gépiesen a kedvenc harisnyánkért nyúlnánk, érdemes egy pillanatnyi időt szánni, hogy alaposabban körbejárjuk a témát. Hogyan válasszunk olyan harisnyanadrágot, amely megfelel az elvárásainknak és tökéletesen illeszkedik az alkalomhoz? A harisnyanadrág csomagolásán található jelölések teljesen érthetőek?

A harisnya kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a vastagság. Míg általában nincs probléma az adott modell színének meghatározásával, néhány nő számára a megfelelő vastagság kiválasztása komoly kihívást jelent. A csomagoláson általában megtalálhatjuk a titokzatos DEN rövidítést. De mit jelent a harisnyanadrág DEN fogalma? Hogyan lehet vastagságott az időjáráshoz és az alkalomhoz igazítani? 

Harisnya den jeletése

Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit értünk a harisnyák esetében a DEN kifejezés alatt

Az általános definicíó szerint a DEN a felhasznált  szálak lineáris sűrűségének mértéke Egy Den az egy 9000 méter hosszú, 1 gramm tömegű szál. Amikor például félig átlátszó harisnyát szeretnénk felvenni, választásunk gyakran a 40 denes típusra esik, akkor a 9000 méter hosszú szál, amelyből a harisnyanadrágot készítették, eléri a 40 grammos súlyt.

Mit jelent a harisnyanadrág DEN tulajdonsága a gyakorlatban? Minél magasabb, annál melegebb és vastagabb a harisnya. Ha a szál 1 DEN vagy annál kisebb sűrűségű, akkor mikroszálnak nevezzük. Összegzésként elmondható, hogy a DEN nem más, mint a szál szövésének sűrűsége. Ez az érték tehát a harisnyanadrág vastagságára és így az általa nyújtott hőszintre vonatkozik. Nézzük meg közelebbről az egyes vastagságokat, kezdve a vékony, szinte láthatatlan modellekkel a lábon, és a legvastagabbakig.

Vékony 6-8 denes harisnyák

5-300 DEN-es harisnyák jellemzőek a piacon. A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a kicsi DEN vékony harisnyát jelent, és minél nagyobb az értéke, annál vastagabb b az adott modell. Tegyük fel, hogy vékony harisnyát szeretnél vásárolni. Hány DEN-esnek kell lennie?

A legvékonyabb  6-8 kdenes harisnyák átlátszó, rendkívül finom harisnyanadrágok melyek alkalmasak meleg napokra. Általában alaposan meg kell nézni a lábad hogy látszódjon a vékony harisnya. Ha mindenképp harisnyát kell viselni a nyári hőségben is  a 6-8 DEN -es modell tökéletesen kiegészíti nyári ruhájádat és a tökéletes lesz az esti ruhákhoz is. 

20-40-60 DEN-es harisnyák

 Ha univerzális harisnyanadrágot keresel, válassz egy 20 DEN-es modellt. A 20 DEN-es harisnyanadrág mind alkalmi, mind hétköznapi ruhákhoz kiváló választás. Elegánsan fogsz kinézni bennük. Tökéletesen illenek a magas sarkú cipőkhöz. Ha valamilyenl fedőhatásra vágysz viselj 40 DEN-es harisnyát. ez már  elrejti a lábak kisebb hibáit, például az ereket vagy az elszíneződést. Hideg napokra a 60 DEN modellt ajánljuk. Az ilyen vastagságú harisnya már átlátszatlan. Viseljd meleg szoknyával és kötött ruhákkal és csizmákkal.

100 +DEN-es harisnyák

Fagyos időben sok nő a szoknyát és ruhát nadrággá váltja le pedig ha megfelelő vastagságú modellt választasz, akkor biztosan nem fázol meg. Igaz, hogy a vastag harisnyanadrág nem megy egy elegáns ruhához, de jól mutatnak alkalmi stilizációk elemeként.  Az ilyen típusú modelleket gyakran pamut vagy akril szálakkal dúsítják, ami kevésbé rugalmas, de viszont melegebb. A harisnyapont.hu áruházban élénk színű harisnyanadrágok széles választékát találjuk, amelyek változatosabbá teszik téli stílust és feldobják a ruhatárat.