Barion Pixel

A harisnyanadrág tökéletes megoldás nemcsak hidegebb napokon, hanem a lábak karcsúsításának megmutatására vagy csábítóbbá tételére is. Különböző méretben, színben, mintában és vastagságban kaphatók, így minden nő az egyéni igényekhez, elvárásokhoz és ízléséhez igazíthatja őket. A vastagabb harisnyanadrágok sokszor jobban védik a lábakat a hidegtől, mint sok nadrág. A megfelelő hatáshoz azonban fonto, hogy megfelelő módon legyenek kiválasztva. 

Miért olyan fontos a megfelelő méretű harisnya?

A harisnya és a harisnyanadrág minden nő ruhatárában megtalálható. Sajnos sokan teljesen akik véletlenszerűen vásárolnak harisnyát és nem gondolják át, mit is várnak majd el. Pedig a helyes méretválasztáson múlik például, hogy a helyén marad vagy lecsúszik, vagy csúnyán lepöndörödik. Ugyanakkor nem lehet túl szoros sem, mert azzal hozzájárulnak a keringési rendellenességekhez, és ez a visszér vagy akár a cellulitisz kialakulásának egyszerű módja.

Ezért mindig figyelmesen olvasd el a harisnya leírásánál található méretre vonatkozó információkat, mert azok gyártótól függően eltérhetnek. Minden harisnyanadrágnak megvan a maga mérete. A leggyakoribb számok 1-től 5-ig terjednek, de harisnyanadrág eseténven két univerzális méretes: ½ és ¾. A harisnyanadrág megfelelő méretének kiválasztásához ismerni kell saját méretedet. Ezért rendszeresen meg kell mérned magad és ellenőrizni kell a csípő kerületét.

Minden nőnek tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy a harisnyanadrág méretét egyedileg kell kiválasztani. A helytelenül kiválasztott méret csökkenti a termék tartósságát és a lyukak megjelenését az ujjak és a lábszár területén.

A túl rövid harisnyanadrág nem illeszkedik a megfelelően csípőre és nem is lehet megfelelően felhúzni.. A túl hosszú harisnyanadrág viszont ráncosodik a boka és a térd körüli.  Ugye nincs annál rosszabb érzés, mint a lecsúszott harisnyanadrág.

Tehát a megfelelő méret kiválasztása nem csak a ruhákra vagy cipőkre vonatkozik, hanem a harisnyanadrágra is. Fontos az az anyag is, amelyből a harisnyanadrág készül. Például a lycra és a mikroszálas harisnya rugalmas és jobban nyúlik, azonban ebben az esetben sem vásárolhat túl kicsi méretet. Másrészt a téli harisnyanadrágok, vagyis a pamut, a gyapjú vagy a viszkóz kevésbé rugalmasak, sőt mosás közben kissé összezsugorodhatnak. 

Hogyan válasszuk ki a harisnyanadrág méretét és érezzük magunkat teljesen kényelmesen?

A harisnyanadrágokat gyártó cégek a termékeik csomagolásán általában a súlyukra, magasságukra és a csípő kerületére vonatkozó információkat tüntetik fel. Ezért kell mérned magát a megfelelő méret kiválasztásához.

Néhány példa a magasság/csípő/testtömeg indexek használatára:

152 cm-nél alacsonyabb, 40-55 kg súlyú és 96 cm alatti csípő kerületnél az XS méretű harisnyanadrág ajánlott, 1-es számmal jelölve.

Ha 152 és 158 cm között magas vagy, és a csípő kerületed 96 és 100 cm között van, és súlyod 55-68 kg, akkor az S mérethez, a 2. számhoz lesz megfelelő.

Ha 158 cm felett vagyunk és 164 cm alatt vagyunk, akkor a csípő kerülete 96-108 cm, súlyunk 68 és 78 kg között van, akkor az M méretű harisnyanadrágnak, azaz a 3. számnak kell megfelelőnek lennie.

Akinek magassága 164-176 cm, csípő kerülete 104-112 cm és súlya 78-85 kg, L méret, ami a 4. szám.

Az 5. számú XL változat harisnyanadrág 170-176 cm magas,  108-120 cm-es csípő kerületű , 85 kg feletti súlyú nők számára készült.

Az alábbiakban a harisnyapont.hu-n található márkák mérettábláit találod: